Kreatif

Cannes Lions 2018 – Başarılı İşler

Cannes şehrini nasıl bilirsiniz? Şüphesiz ki pek çoğunuz için ya Fransa’nın güneyinde yer alan oldukça pahalı turistik bir balıkçı kasabası ya da film festivali (Nuri Bilge Ceylan’a buradan sevgiler) akla gelecektir. Ancak reklamcılık sektörüyle uzaktan da olsa bir ilişkiniz varsa bu sorunun cevabının Cannes Lions festivali olma ihtimali epey yüksek. Dünya genelindeki reklam çalışmalarının yarıştığı ve başarılı projelerin ödüllendirildiği festivalde bu sene yine birbirinden güzel çalışmalar vardı. Ben de kişisel olarak en çok beğendiklerimi sizlerle paylaşmak istedim. Yazı da hepsini paylaşamasam da diğer çalışmalara göz atmak isterseniz Cannes Lions 2018’in resmi sayfasının linkini buraya bırakıyorum.

Favori Top 7

 

Başarılı bulduğum çalışmaları paylaşmadan önce Cannes Lions jürisi konusunda değinmem gereken bir konu var. Ödüller dağılırken jüri tarafından içgörü ve fikir, uygulama, strateji ve hedefleme, etki ve sonuçlar gibi değerlendirme kriterlerine tabi tutuluyor. Yani fikir ve strateji bakımından oldukça yaratıcı bir çalışma yeterli etkiyi gösteremiyorsa veya uygulama yönünden sınıfta kalmışsa ödül alamayabiliyor. Biraz sonra paylaşacağım çalışmaları da bu yönden değerlendirmenizi rica ediyorum.

Sıralama rastgele yapılmıştır ancak en çok beğendimi en sona sakladım. İyi seyirler…

1- Nike – Nothing Beats a Londoner – Social Influencer

İsminden de anlaşılabileceği gibi İngiltere’nin başkenti Londra temalı reklam videosundan birçok influencer yer almış durumda. Nike, popüler sporların yanı sıra izleyicisi ve ilgilenenlerin az olduğu nadir sporlara da hitap ettiğinin altını çizmiş. Oldukça hareketli olan reklam filminde Skepta,Giggs, Big Shaw ve AJ Tracey gibi ünlü isimler de yer alıyor. Futbol seyircisi olarak benim dikkatimi çeken ise Chelsea’li Eden Hazard ve Tottenham’lı Harry Kane oldu.

 

 

2-Kingo – Solar Energy – Ürün Dizaynı

Güneş Panelleri üzerine yoğunlaşan Kingo, Kolombiya-Bogota’da elektrik olmadan yaşamaya çalışan bir köyün işini kolaylaştırıyor. Köy, lokasyon olarak elektrik kurulumuna uygun olmadığı için hiçbir şirket bu yükün altına girmek istemiyor. Elektriksiz yaşamak neymiş belki tahmin edemeyiz ancak köydekilerin söylediklerine bakılırsa yaşam bir şekilde akıyor. Ama neden daha iyisi olmasın? Kingo, sahip olduğu son teknoloji yazılım ve donanımı kullanarak makul bir ücrete onlara elektrik sağlamış. Not: Aileler mum gideri olarak ayda 15$ dolar verirken Kingo ile elektrik faturası 8$ civarına düşmüş.

 

 

3- Budweiser – Tagwords – Basın ve Yayın

Budweiser diyince benim aklıma başarılı SuperBowl reklamları geliyor. Marka, kendisini bu sefer spor yerine müzik ile özdeşleştirmiş. Hem de sadece bununla kalmayıp entegre bir pazarlama stratejisi geliştirmiş. Şöyle ki; müzikle ilgili jenerik kelimeler bulan marka, kullancıların bunları Google’da aramasını istiyor. Bu “Harekete Geçirme” isteğini de açıkhavadaki reklam panoları üzerinden yapıyor. Müzik ile ilgili kelimeler verilen kişiler Google’da arama yaptıklarına karşılarına çıkan görsellerde ünlü konserler veya performanslar sergilenirken Budweiser içildiğini görüyorlar. Örn: “1987 California Hip-Hop Budweiser” yazın ve görün gibi. Tam olarak anlatabildim mi bilmiyorum ancak aşağıdaki videoyu izlerseniz ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

 

4- Vigie AQUİ – Colour of Corruption – Mobil

Google Chrome üzerinden indirilen bu eklenti her ne kadar akıllıca görünse de pek çok siyasi kesim tarafından tepkiyle karşılanacağı kesin. Türkçe’ye çevrildiğinde “Yolsuzluk Rengi” olarak telaffuz edilen uygulamayı indirdiğinizde herhangi bir politikacının isminin üstünde mora benzer bir işaret görüyorsanız bu o kişinin sicilinin parlak olmadığını belirtiyor. İsmin üzerine geldiğinizde o kişiye karşı suçlamaları görebileceğiniz uygulama diğer uygulamalardan oldukça farklı bir amaca hizmet etmiş. Latin Amerika ülkelerini kapsayan uygulamanın Türkiye için de gelmesini umuyoruz.

 

5- Asha EK Hope Foundation – Blink To Speak –  İyilik Niyet Ödülü

Talihsiz bir kaza geçiren ya da hastalıkla boğuşan bazı hastalar ne yazık ki konuşamayabiliyor. Onlara bakan kişiler ise hastanın ihtiyaçlarını giderme konusunda çoğu zaman yetersiz kalabiliyor. Hindistan’daki bir vakıfta bu durumda yola çıkarak fonksiyonunu yitirmeyen göz organını kullanarak hastalar için bir işaret dili geliştirmiş. İnternet sitesi üzerinden taleple bedava yollanan bu kitap hem hastalara hem de onların bakıcılarına okutularak bir nevi yeni alfabe ve iletişim sistemi kurulmasını amaçlamış. Cidden oldukça başarılı bir çalışma.

 

6- Uluslararası Kızıl Haç – Hope – Kısa Film

Bunu anlatmama gerek olduğunu düşünmüyorum. Duygusal, fazla duygusal. Sadece izleyin…

 

7- LadBible Plastic Oceans Foundations – Çöp Adaları – Dizayn + PR

Geldik benim favorime. Dünya Okyanus Günü dolayısıyla Plastic Oceans Vakfı, Birleşmiş Milletlerin kapısını çalarak Çöp Adaları’nın bir ülke olarak tanınması talebinde bulundu. Uluslararası Hukuk tanımına göre ülke, sınırları olan, bir hükümet etrafında toplanmış vatandaşlara sahip topluluğun kurduğu alan olarak geçiyor. İnternet üzerinden yardım toplanan projede Çöp Adası Ülkesi için vatandaşlık seçeneği aktif oldu. Kısa zaman içerisinde dünya üzerindeki pek çok ülkeden daha fazla vatandaşa sahip olan ülke kendine ait para hatta pasaport bile bastırdı. Pek çok ünlünün vatandaşı olmayı seçtiği ülke 200.000’in üstünde vatandaşa sahip oldu. Tabi bütün bunlar denizlerin kirliliğine dikkat çekmek için yapılan bir çalışmaydı. Pasifik Okyanusu’ndaki çöp dağına ait fotoğraflar paylaşılarak toplumdaki bilincin arttırılması hedeflendi. Bunda da başarıya ulaşıldı.

Join The Discussion