Kreatif

Starbucks İşaret Dili ile Sınırları Aşıyor

Günlük hayatta karşınıza çıkan ufak zorluklardan yakındığınız oluyor mu? Ufak zorluk derken fiziksel olarak sizi zorlayacak aktivitelerden bahsediyorum. Mesela asansörü olmayan bir binanın 3. katına çıkarken ya da karşınızda konuşan kişiyi duymaya çalışıp da duyamadığınızda. Eğer fiziksel olarak sağlığınız yerindeyse ayaklarınızı kullanarak merdivenlerden çıkabilir, sizinle konuşmaya çalışan bir kişiye yaklaşarak söylediklerini daha net anlayabilirsiniz. Peki ya engelli olduğu için bunları yapamayacak olanlar? Özellikle ülkemizde engelli vatandaşların hayatlarının ne kadar zor olduğunu hepimiz biliyoruz. Bazen çevrede yapılacak ufak dokunuşlar bile onların hayatını büyük ölçüde değiştirip, kolaylaştırabiliyor. Önemli olan konu engelli insanların nasıl hissettiğini kısa bir an dahi düşünüp, bilinçlenebilmek.

Pek çok marka engelli bireyler için farklı amaçlarla kampanyalar yapıyor. Sosyal sorumluluk kapsamında olan bu kampanyalar markanın popüleritesini arttırmanın yanında engellilerin zorlu yaşam şartları hakkında bilinçlenmemize de yardımcı oluyor. Starbucks da kendisine bu konuda tweet atan müşterisinin isteğini kırmadan Tribal Worldwide ile ortak “İşaret Dili” projesine hayat verdi. Gelin projeye biraz daha detaylı bakalım

#Eldenele İşaret Dili

Doğuştan veya sonradan engelli olup da dilsel, işitsel yetisini kullanamayanların işaret dili adını verdikleri bir dille anlaştığını biliyoruz. Jestler ve mimiklerle ifade edilen bu dil pek çok eğitim programına da ilham kaynağı oldu. Gelelim Starbucks’ın kampanyasına. Kahve devi Starbucks ise yeni kampanyasında çalışanlarına işaret dili öğretiyor. Hatta çalışanlarla yetinmeyip mağazalarını ziyaret eden müşterilerinin de öğrenmesi için işaret dili kartları bastırmış. İşaret diliyle sipariş verme aslında yeni bir uygulama değil. Amerika’da Washington ve Malezya’daki Kuala Lumpur şubelerinde de bu uygulamayı kullanan markanın Türkiye ayağı ilk kez bu kampanya ile duyruldu. Hal böyle olunca büyük ilgi çekti ve pek çok kişi tarafından bu örnek davranış tam not aldı.  Outdoor’a ek olarak Sosyal Medya tarafını da etkili kullanan marka, başta Youtube olmak üzere diğer kanallardan da bu kampanyaya ait videolarını paylaştı.

Soğuk-Sıcak içecekler, selamlaşma-karşılama, günlük kelimeler ve özel içecekler olmak üzere 6 adet video paylaşan markaya birçok influencer da destek verdi. 590 bin civarı takipçisiyle Instagram üzerinde etkili bir infleuncer Didem Soydan  da bir arkadaşıyla Starbucks’a giderek işaret diliyle sipariş verdi. Linke tıklayarak bu videoyu izleyebilirsiniz. Ek olarak aşağıda kampanyanın 6 videosunu da paylaşıyorum.

Diğer markalara örnek olması dileğiyle,

İyi seyirler

Join The Discussion