Sosyal Medya

Temmuz 2018 Sosyal Medya Bülteni

Temmuz Ayı’na ait Sosyal Medya’dan Gelişmeler bülteniyle karşınızdayız. Temmuz Ayı’nın sonuna geldiğimiz şu günlerde bakalım ay boyunda ne gelişmeler olmuş?

Facebook

  • Cambridge Analytica skandalı sonrası güvenlik ile alakalı birçok önlem alan Facebook, API değişikliğine devam ediyor. Kimi arayüzler kapatılırken kimileri ise güncellenerek yeni bir tasarımla yoluna devam edecek. Facebook’un resmi hesabından duyurduğu bu değişiklikleri detaylı olarak okumak isterseniz linke tıklamanız yeterli.
  • Reklamların şeffaflığı konusunda kendisine yöneltilen eleştrilere kayıtsız kalmayan Facebook, iki yeni uygulamayı beğeniye sundu. Uygulamalardan ilkinde sayfalar kısmına eklenecek yeni bir kısımla beraber o sayfaya ait detaylı bilgilere ulaşılabilecek. Aynı zamanda kullanıcılar üye oldukları sayfada yer alan tüm reklamları görerek istediği hakkında şikayette bulunabilecek. Diğer adımda ise siyasi reklam yapan ajanslardan bu reklamlarla alakalı veriler istenip, içerikler hakkında detaylı bir arşiv yaratılacağı açıklandı.
  • Facebook’daki destekçi rozetleri artık Türkiye’de! Patreon tarzı içerik üreticilerine destek vereceğiniz bir platform kuran Facebook size bu uygulama üzerinden destek olduğunuz üreticiye ait özel içerikleri izleme şansı veriyor. Ayrıca sanal bir destekçi rozetine de sahip oluyorsunuz. Ayrıca Facebook’un yeni kripto para birimine geçeceği ve uygulama içi ödemelerin de bu para birimi üzerinden yapılması da olası gözüküyor.
  • Facebook, haber akışında arttırılmış gerçeklik reklamlarını test etmeye başladı! Sınırlı kullanıcının deneyebildiği özellik ilk başta normal bir özellik gibi karşımıza çıkıyor. Ancak denemek için tıkladığımızda güneş gözlüğünü kendi gözünüz üzerine yerleştirmek ya da makyaj malzemesinin yüzünüzde nasıl duracağını göstermek gibi pek çok işlev karşımıza çıkıyor. Bu özellikle beraber haber akışında  giyim ve kozmetik sektörü başta olmak üzere pek çok sektör yoğun bir biçimde AR reklamını kullanacağını söyleyebiliriz.
  • Facebook “Watch Party” ile videoları grup halinde izlemek artık mümkün! Canlı ya da daha önceden kaydedilmiş bir videoyu toplu halde izleyebileceğiniz bu özellikle etkileşimler artacak gibi duruyor. Grup içerisinde video izlerken yorum yapıp, emojilerle kendinizi ifade edebileceksiniz.
  • Kurumsal iletişim ile ilgili somut adım atan Facebook, Redkix’i satın aldı. İş yaşamındaki kurumsal e-mail iletişimi alanında pratik çözümler sunan Redkix ileri teknolojisiyle Facebook Workplace’e epey katkı sağlayacak gibi duruyor.

Twitter

  • Twitter’da kullanıcıların takipçi sayılarında düşüşler yaşandı. Bu düşüş kimi hesaplarda büyük boyuttayken kimisinde ise düşük sayıda gözlendi. Sebebi ise kilitlenen hesapların ani bir kararla takipçi sayısından da düşürülmesi kararı oldu. Aylık ve günlük kullanıcı metrik verilerini düşürmeyeceği belirtilen bu adımla Twitter hisseleri de düşüş göstermeye başladı.
  • Facebook güvenliği arttırır da Twitter arttırmaz mı? Yeni bir API güvenlik protokolünü devreye sokan mavi kuşta son üç ayda 140 bin civarı uygulama platformdan kaldırıldı. Sebebi net olarak açıklanmasa da bu adımın sebebi yeni protokoldeki birçok güvenlik maddesini ihlal etmesi olarak gösterdi. Twitter’da kullanıcılar için ayrıca uygulamayı şikayet et butonu da yer alacağı belirtildi.

Instagram

  • Geçtiğimiz ay Instagram TV’yi beğeniye sunan Instagram, bu uygulamadan henüz beklediği etkileşimi alamadı. Sebebi ise büyük ihtimalle Instagram üzerindeki minik bir buton olmadan uygulamaya geçiş yapılamaması. Bunu farkeden yetkililer IGTV içeriklerini haber kaynağında test etmeye başladı. Hikayeler kısmının altında yer verilen IGTV videoları henüz aktif olmasa da mobil sayfanın büyük çoğunluğunu kaplıyor ve etkileşimleri arttıracak gibi gözüküyor.
  • Instagram’a yeşil nokta özelliği geliyor! Bu özelliğin ne olduğunu az çok tahmin ediyorsunuzdur ancak yine de söyleyelim: Artık çevrimiçi arkadaşlarınızı görebileceksiniz. Her ne kadar bu özelliği gizli bırakıp bırakmama sizin elinizde olacaksa da pek çok kullanıcı bu haberi tepkiyle karşıladı. Şu an aktif olan “x kullanıcı y dakika önce çevrimiçiydi” ibaresi bu özellikle beraber bir tık ileri gidecek.
  • Instagram ilginç ve bir o kadar da ilgi uyandıracak bir özelliği test etmeye başladı: Takipçileri listeden çıkarma. Özellikle herkese açık hesaplar için istemedikleri hesapları takipten çıkartmayı mümkün kılacak bu özellik gizli bir süreç olacak. Yani takipçi olarak istemediğiniz kişileri listeden çıkarırken ona herhangi bir bildirim gitmeyecek.

 

 

Snapchat

  • Snapchat’in 4 yıl önce hayata geçirdiği ödeme yöntemi “Snapcash” kapatılıyor. Bunun en büyük sebebi ise Snapcash’in platform içi cinsel içeriklere ödeme yapılmak için kullanılması oldu. Bunun da marka değerini zedelediğini gören yetkililer 30 Ağustos itibariyle bu ödeme yönteminin tarihe karışacağını belirtti.
  • Snapchat’in kodlarında gizli bir özellik keşfedildi. Bu gizli özellikle kullanıcılar Amazon’un listelerini görüntüleyebiliyor. Etkileşim ve satış gibi iki önemli konuda fayda sağlayabilecek bu özellik için Snapchat’in ciddi yatırım yaptığı da konuşuluyor. İleride platforma yerleştirilecek olası bir arama motoru ile daha da ileriye gidebilecek bu özellik bakalım Snapchat’i eski günlerine döndürebilecek mi?

 

Youtube

  • Youtube’un IOS için geliştirdiği “Keşfet” özelliğine dair detaylar gün yüzüne çıkmaya başladı. Youtube IOS kullanıcılarının %1’inin deneyimleyebildiği yeni özellik sol alttaki Ana Akış (Home) sekmesinin hemen sağında yer alacak. İzlediğiniz video konularına göre size daha fazla seçenek sunacak bir algroitma temelli çalışacak özelliğin Android’e ne zaman geleceği ise henüz bilinmiyor.
  • Bir güvenlik güncellemesi de Youtube’dan geldi. İçerik üreticilerinin kendi orjinal videolarının izinsiz bir biçimde paylaşılması sorunu uzun süredir Youtube’un gündemini meşgul ediyordu. Bunun önüne geçecek bir adım atmaya hazırlanan Youtube kliplerde dahil video içeriklerinin izinsiz paylaşıldığı zaman kullanıcıya bildirim gönderecek. Başlangıç için 100.000 ve daha fazla abone sayısına sahip olanlar için bu özellik aktif olacak.
  • Habercilik ve haber içerik üreticilerini destekleme kararı alan Youtube bu alanda daha fazla kişiyi işe almayı planlıyor. Uzun sürecek bir haber ekosistemi inşa etmeyi planlayan platform doğrudan haber kaynaklarını destekleyip içerik üreticilerine daha fazla ücret vermeyi düşünüyor.
  • Youtube daha önce HTC Vive, Daydream View ve Playstation VR uyumlu sanal destekli uygulamasını Samsung Gear VR destekli de sunmaya başladı. Başka bir özellikle beraber kullanıcılar bir yandan video izleyip diğer yandan arkadaşlarıyla sohbet edebilecekler. (Facebook-Watch Party gibi) Bu özelliğin ismi ise Watch Together olacak.

 

Gelişmeler şimdilik bu kadar. Bir sonraki yeni Sosyal Medya Bülteni’nde beraber olmak dileğiyle…

Join The Discussion