Trendler

Katlanabilir Ulaşım Aracı: UrmO

Büyük şehirlerde yaşayan insanlar için ulaşımın ne kadar önemli olduğu inkar edilemez bir gerçek. Özellikle benim de içinde bulunduğum Millennials (Y Kuşağı) için işe gitmek gerçekten büyük bir çile halini alabiliyor. Şahsım adına konuşmak gerekirse işe gitmek için günde 6 kere toplu taşıma aracına biniyorum. Günlük yolda geçirdiğim süreye baktığımda zaman zaman “Keşke yürüme mesafesi veya en azından bisikletle gidebileceğim uzaklıkta bir işyerim olsaydı” diye düşünürken buluyorum kendimi. Münih merkezli UrmO’daki mühendisler de benim gibi düşünen ve toplu taşımadan bunalıp işyerine scooter, bisiklet gibi araçlarla gitmek isteyenler için UrmO’yu tasarlamış.

UrmO, 2001 yılında satışı başlanan ancak beklediği ivmeyi yakalayamayan ulaşım aracı Segway PT’yi andırıyor. Ancak elbette diğer elektrikli scooter ve benzeri araçlardan bariz farkları mevcut. Aşağıda detaylı olarak üzerinden geçeceğim tasarım ve özelliklerine geçmeden önce UrmO’nun bir Kickstarter kampanyası olduğunu hatırlatıyorum. Linke tıklayarak Kickstarter sayfasına göz atabilirsiniz. Başlangıçta üretim aşamasına geçilebilmesi için 75.000 $ civarı bir destek gereken ürün ben bu satırları yazarken beklediği bütçenin iki katını toplamış durumda.

Katlanabilir, Ultra Hafif, Çevre Dostu

Üst başlıkta da belirttiğim gibi UrmO katlanabiliyor ve çok hafif. Bu iki özelliği pek çok kişi için oldukça avantajlı olacak gibi duruyor. Çünkü muadillerinin yaptığı hatalardan ders çıkarmayı bilen marka mobilite ve ağırlık konusunda kullanıcı-dostu bir politika izlemiş görünüyor. Ancak şunu da belirtelim maximum 120 kiloya kadar taşıyabiliyor ve uçaklarda maalesef bagaj olarak kabul edilmiyormuş. Aşağıda paylaşacağım videoda da göreceğiniz gibi ufak bir hareket ile katlanıp taşınabilen araç katlanmış haliyle mini bir valizi andırıyor. Kendi kendine dengede durabilen bu iki tekerlekli taşıt saatte 15 km hıza kadar çıkabiliyor. Deneyen kullanıcıların geri dönüşlerine bakılırsa aracın en büyük artılarından biri de oldukça kolay bir şekilde kullanılabilmesi. Çalışma ve denge mekanizmasına oldukça kolay bir şekilde adapte olunan UrmO 6,5 KG ağırlığında. Alternatif bir ulaşım aracına göre pek de ağır sayılmaz değil mi?

Tekerlekleri hava ile dolan ancak kolay kolay patlamayan aracımızda bir sorun olması durumunda hemen garanti kapsamına giriyor. Ülkemizdeki yolları düşündüğümüzde Avrupa’daki test edilen yollar kadar düz ve sorunsuz olmadığı aklınıza gelmiştir. Zaten ülkemizde sipariş verecek biri için uzun yolculuktan ziyade sahil kenarı veya yürüyüş parkurlarında kullanıldığı takdirde verim alabileceğiniz bir araç kendileri. Geliştiricilerin ürettiği App üzerinden entegre de çalışabilen UrmO performansınızı akıllı telefonunuz üzerinden de takip edebiliyorsunuz. Bu arada full şarj için 2 saatlik bir süre gerekiyor. BMW ve Tesla’dan ayrılan bazı mühendislerin tasarladığı bu elektrikli aracın erken sipariş fiyatı 1,299 Euro (şu anki kur ile 8.400 TL) . Türk Lirası’na çevrildiğinde uçuk bir fiyat ve herkes için uygun bir fiyat değil kabul ediyorum. Ancak Kickstarter sayfasına ve markanın açıklamalarına bakılırsa ön siparişler şu ana kadar beklentilerin üstünde seyrediyor.

Dağıtımına 2019’un Ekim ayında başlanacak UrmO, 2000’li yılların başında beklenen iki tekerlekli araçların satış patlaması kehanetini gerçekleştirir mi bilemem ancak ergonomisi ve elastikiyet özelliğiyle aracın rakiplerinden sıyrılıp cazip bir seçenek oluşturacağı kanısındayım.

Bir sonraki yazıya dek hoşçakalın!

 

 

 

Join The Discussion