Trendler

Plastik Yiyen WasteShark Okyanusları Kurtarabilir mi?

Denizler ve okyanuslar üzerine yığılmış tonlarca atığın, gerek çevre kirliliği gerekse canlıların sağlığı için ne kadar zararlı olduğunu biliyoruz. Başta plastikler olmak üzere pek çok atığın doğaya karışması yüzlerce yıl alabiliyor. Hal böyleyken çöplerin doğru yerlere atılması konusunda toplumun bilinçlenmesi gerekiyor. Ekosistem üzerindeki birçok canlının da varlığını tehdit eden çevre kirliliğine dikkat çekmek için de pek çok marka sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyor. Hatta geçtiğimiz Cannes Lions da büyük ses getiren ve ödül alan işlerden birisi de LadBible Plastic Oceans Foundations  projesiydi. Bazı şirketler çevre kirliliği konusunda farkındalığı arttırmayı amaçlarken bazıları ise aktif olarak direk aksiyon alıyor. Hollanda menşeili firma olan Ranmarine Technology de su üzerindeki atıkları toplayan dronelar üreten bir kuruluş. Son ürünleri WasteShark ise son günlerde epey popüler ve sıkça konuşuluyor. Peki neden bu kadar popüler?

WasteShark nedir?

Ranmarine Technology tarafından üretilen Wasteshark’in üretim amacı denizler üzerindeki kirliliği en aza indirmek. Robotumuz su yüzeyindeki çöpleri tespit ederek haznesinde topluyor. İki farklı modelle üretilen dronedan bir tanesi bağımsız bir şekilde önceden belirlenmiş bir güzergahta volta atıp çevreyi temizlerken diğeri uzaktan kumanda ile kontrol edilip belirli bir bölgede işini yapabiliyor.Wasteshark’ın üretilirken Pixar’ın Wall-E robotundan esinlenildiği belirtildi. Filmi izlediyseniz robotun insanlıktan geriye kalanları temizlediğini hatırlayacaksınız.

Runmarine CEO’su Richard Hardiman bir ropörtajında bu ürünü, hem çevre kirliliğini en aza indirmek hem de gelecekteki olası teknolojiler bakımından öncü olması için ürettiklerini belirtti. Wasteshark’ı üretirken kendisine ilham kaynağı olan şey ise bir havuzu balık ağı ile temizleyen iki görevliymiş. Bu yöntemin ne kadar zor ve etkisiz olduğunu farkeden Richard Hardiman’ın aklına böyle bir fikir gelmiş. Farkettiyseniz bu icatta diğerleri gibi ihtiyaçtan ortaya çıkmış.

Hemen belirtelim Wasteshark henüz seri üretime geçmiş değil ancak Hollanda, Afrika ve Hindistan’da birtakım testlere tabi tutuluyor. Birçok denemeyi başarıyla tamamlayan drone pek yakında seri üretim ile ihtiyaç sahiplerinin beğenisine sunulacak. Sadece çöpleri toplamasıyla değil de bulunduğu suyun sıcaklığını, derinliğini ve birçok veriyi de hafızasına alarak önemli bir veri tabanı oluşturacak. Çöp kapasitesi 200 litre hacminde olan Wasteshark’ın ileride daha büyük bir versiyonunun çıkıp okyanuslar için kullanıp kullanılmayacağı ise merak konusu…

 

Join The Discussion