Trendler

Unutulmayan Game of Thrones Temalı Reklamlar

Pek çoğumuzun dört gözle beklediği Game Of Thrones’un final sezonuna sayılı günler kaldı. 14 Nisan’da 8. sezonun (final) ilk bölümü yayınlanacak. Yeni sezonun ilk bölümünün, 7. sezonun galasındaki 10 milyonluk izlenme rekorunu kıracağı varsayılıyor. (Dizi ile ilgili birçok ilgi çekici istatistik buldum, göz atmak isterseniz buraya tıklayın) Dünyanın birçok yerinde sadık fan kitlelerine sahip Game of Thrones’un finalinin nasıl olacağı şimdiden hararetli tartışmalara konu oluyor. Hal böyleyken serinin son sezonu için beklentilerin de o derece büyük olduğunu görüyoruz.

Peki bu kadar popüler ve erişimi yüksek bir yapım olur da markaların ilgisini çekmez mi? Dizi ile ilgili sosyal medya üzerindeki konuşmalar zirve yapmışken Game of Thrones göndermeli reklamlar da bir o kadar ilgi çekiyor. Bu durum sadece son sezona özgü bir durum değil elbette. Aslında markalar GoT temalı reklam yapacaklarsa stratejik olarak dizi başlamadan 1-2 ay öncesini seçiyorlar. Haliyle iletişimlerde oldukça konuşuluyor.  Game of Thrones’dan bahsediyoruz… 8 senedir bir şekilde popülaritesini korumaya başarmış bir yapım. Bu süre boyunca pek çok marka dolaylı ya da doğrudan birçok şekilde diziyi pazarlama iletişimlerinde kullandılar. Hatta dizinin en çok popüler olduğu dönem dışında Super Bowl gibi reklam fırsatı yönünden son derece verimli olabilecek dönemler bile değerlendirildi. (30 saniyelik reklamların bedeli yaklaşık 5 milyon dolar) Kimi fazla yaratıcıydı, kimi ise sadece dizinin popülerliğinden konuşuldu, bazıları ise tamamen fiyaskoydu. Ben de şimdiye kadar yapılmış olan “Game of Thrones” temalı reklamlar içinden en dikkat çekici bulduklarımı derleyip sizinle paylaşmak istedim. (Çoğunlukla dizideki oyuncuların oynadığı reklamları seçtim) Tamamen öznel olan bu değerlendirme de dizi konusundaki duygusallığımın da etkisi olmuş olabilir. Bakalım markalar Game of Thrones’u iletişim stratejilerine nasıl entegre etmişler?

GREANPEACE CANADA – GLOBAL WARMİNG

Paris’te toplanan Uluslararası İklim Konferansı’nda küresel ısınma limiti kapsamında yıllık artışın 1,5 santigrat derece civarında normal olduğu belirtildi. Ancak sonradan yapılan araştırmalar gösterdi ki bu sayı yılda 3 dereceye kadar çıkmış. Pek çok kişiye göre bu veri pek de anlamlı gelmeyebilir ancak durum sandığımızdan da vahim. Küresel ısınmanın bütün canlıları etkileyeceği bir gerçek. Kanada’daki Greanpeace ise bu konuya nasıl dikkat çekelim diye düşünmüş ve en mantıklı yolun milyonlarca kişinin izlediği Game of Thrones temalı bir farkındalık filmi çekmek olduğunu bulmuş. Diziyi izleyin izlemeyin “Winter is Coming” sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Game of Thrones evreninde Ak Gezen diye bilinen ölümsüzlerin (aslında öldürülebiliyorlar ama spoiler vermiyorum) geleceği uzun geceyi temsil eden bu söz aslında bir felaketi haber veriyor. Greanpeace Kanada’da bunu “Winter is not Coming” olarak değiştirmiş ve bir derecelik değişikliğin bile hikayeyi tamamıyla değiştirebileceğinin altını çizmiş. Bence son derece mantıklı ve ilgi çekici bir iletişim olmuş. Buyrun kendi gözlerinizle görün:

 

MOUNTAİN DEW – A CAN HAS NO NAME

Pepsico’nun alt markalarından Mountain Dew’nin sınırlı sayıda ürettiği kutular normal sıcaklıkta markasız, düz bir görünümde. Bu durumda dizinin en çok sevilen karakterlerinden biri olan Arya ile özdeşleşen “A girl has no name” (Bu kızın adı yok) özlü sözünün “A can has no name” (İsimsiz Kutu) kısmına evrildiği biçimi görebiliyoruz. Soğuk içilen bu gazoz yeterince soğutulduğunda  kutunun üzerinde  Arya Stark’ın her gece yatmadan önce tekrarladığı isimlerden oluşan ölüm listesi beliriyor. Ürperdiniz mi?

 

KFC – HOLD THE DOOR

6.Sezon’da aramızdan ayrılan ve rahmetle andığımız Hodor temalı reklam KFC’nin başarılı bir pazarlama stratejinin ürünüydü. Dizide neredeyse hiç konuşmayan ve tek bildiği kelime “Hodor” olan Hodor (adı da böyle)’un kullandığı bu sözün “Hold the Door”dan evrildiğini görmüştük. (Daha fazla spoiler yok)

Dizi boyunca tahmin edeceğiniz gibi tek bir sözü olan (belki iki) oyuncu Cristian Nairn buna rağmen oyunculuğuyla büyük beğeni toplamıştı. ABD’li Fast-food devi KFC ‘de bu popülerliğe sessiz kalmayarak oyuncuyu reklam filminde oynattı. Reklamın temasında ise Hodor’un dizide bizlere veda ettiği bölümün bir benzeri yapılmış. Öğlen yemeği konseptiyle hazırlanan filmde kasada duran karakterimiz onlarca kişinin patates kızartmalı tavuk menüsü isteğini yetiştirmeye çalışıyor. Diziyi izlemiş olanlar ise bu sahneye bakıp tekrardan hüzünlenebilir.

 

 

BUD LİGHT – GAME OF THRONES FİNAL SEASON

Super Bowl reklamları denince akla gelen ilk markalardandır Bud Light. Bu seneki finali de kaçırmayıp 1:30 dakikalık uzunca bir video ile izleyici karşısına çıktılar. Videonun temasında ortaçağdaki şövalye dövüşlerinden bir kısım izliyoruz. (Bud Knight ile The Mountain arasında) The Mountain şövalyeyi mağlup edip Oberyn Martell üzerinde denediği kafatası kırma hareketini denerken Daenerys’in ejderhalarından biri çıkageliyor. Game of Thrones’un final sezonunu Bud Light ile beraber tanıtan reklamı çok da yaratıcı bulmadım ancak final sezonunu hatırlatması ilgimi çekmeye yetti.

 

BANK of SCOTLAND – DECİSİONS WELL MADE

Bankadan kredi alırken iyi düşünmek lazım. Faiziydi, vadesiydi derken iyi bir akıl hocasına danışmak şart. İskoçya doğumlu aktör James Cosmo’da bize bu konudaki tavsiyeleriyle destek vermeye hazır. James Cosmo kim mi? John Snow’un akıl hocası, Gece Nöbeti’nin Komutanı, Jorah Mormont’un babası yaşlı karga. Dizide de bilgisi ve tecrübesiyle yol gösterici olan bu karakterin banka reklamıyla nasıl özdeşleştirildiğini aşağıdaki videoyu izleyerek görebilirsiniz:

 

SODASTREAM – SHAME

Sodastream evde kendi gazlı içeceğinizi hazırlamanıza yarayan bir küçük ev aleti. Bu makinenin arkasına takılan bir gaz tüpü var ve ön kısmına taktığınız özel şişesine belli bir miktar gaz bastıktan sonra istediğiniz esansı/aromayı gazlı suyunuzla beraber içebiliyorsunuz. Firmanın plastik şişelere karşı savaş açtığı biliniyor. Çevre kirliliğinin en büyük sebeplerinden biri olan plastik şişeler yerine kendi makinesinde üretilen mineral suyu destekleyen firma biraz sınırı aşmış. Öyle ki Uluslararası Şişelenmiş Su Federasyonu (Evet böyle bir kuruluş var) aşağıdaki reklam filminden dolayı kendilerine dava açtı. Davanın detaylarını linke tıklayarak öğrenebilirsiniz. Bizim konumuz ise reklam filminde “Shame” repliğiyle akıllara kazınan Septa Unella ve ben dahil pek çok kişinin nefret ettiği “The Mountain” karakteri oynuyor.

 

Bir sonraki yazıya dek hoşçakalın!

Join The Discussion