Business

Mark Zuckerberg Neden Yargılandı?

Dünya’nın en zenginleri arasında gösterilen ve Facebook’un kurucusu olan Mark Zuckerberg geçtiğimiz salı günü yargılandı. Cambridge Analytica skandalı ile paralel olarak kullanıcıların verilerini ve özel hayata dair bilgilerini satmakla suçlanan Zuckerberg, duruşma sırasında zor anlar yaşadı.

Duruşma ve detayları

Bildiğiniz gibi kişisel veri skandalı hem Facebook’un hisse değerlerini oldukça düşürdü hem de birçok kullanıcı bu duruma tepki amaçlı hesabını sildi. Bu olayın üzerinden çok geçmeden Facebook’un özel hayata müdahale ve kişisel bilgilerin mahremiyeti konusundaki ihlalinden dolayı kurucu Mark Zuckerberg’in senatörler tarafından yargılanması kararlaştırıldı. Facebook’dan da canlı olarak izlenen duruşmanın yaklaşık 5:30 saatlik videosunu aşağıda bulabilirsiniz.

Duruşmada toplam 44 senatöre en fazla 4’er dakika olmak üzere soru sorma hakkı verildi. Zuckerberg duruşma esnasında oldukça zorlayıcı sorularla karşılaştı ve kamuoyunun genel kanısına göre bu testlerden geçemedi. Sorulara çok da tatmin edici yanıtlar veremeyen Zuckerberg’in gerek teknik gerekse de yöneticilik anlamında yetersiz kalması dikkat çekti. Kendisine sorulan sorulardan en ilgi çekicisi ise “Facebook’un akıllı telefonların mikrofonları aracılığıyla kullanıcıları dinleyip dinlemediği” oldu. Birçok kişi tarafından öne sürülen ancak ispatlanamayan bu soruya Zuckerberg kati bir şekilde “Hayır” cevabını verdi. Zuckerberg mikrofona erişimin sadece video çekimi yapıldığı zaman aktif olduğunu belirtti. Bu konuda öne sürülen iddiaların komplo teorisi olduğunun altını çizdi.

Zuckerberg’in Savunması

Facebook’daki veri sızıntısını önlemek için yeteri kadar çaba sarf etmediğini söyleyen Zuckerberg,  “Bu büyük bir hataydı. Benim hatamdı ve özür dilerim.” dedi. Senatörler tarafından Facebook’un, siyasal propoganda yapan Rus hesaplarını tanımlayamaması yüzünden de eleştirilen sanığa Facebook’un veri kullanımı ve paylaşmıyla ilgili terletici sorular soruldu. Zuckerberg’in bu sorulara savunması ise yaşanan olaylar sonrasında önlemlerin arttırıldığı yönünde oldu. Aynı zamanda 20 bin çalışanın güvenlik ve içerik görünümü için Facebook’ta görev alacağını da belirtti. Facebook’un kurucusu, “2016’da Rusların bilgi operasyonlarını tanımlamakta yavaştık. Seçimlere müdahale etmeye çalışacak ve yanlış bilgi yaymaya çalışacak sahte hesapları daha iyi tespit edecek yapay zeka aletleri oluşturduk.” ifadelerini kullandı.

Facebook’un alacağı diğer bir önlemin ise data paylaşımını düşürmeye yönelik aksiyonların alındığı 2014 yılından önce erişim verilen uygulamalara detaylı bir şekilde denetlenmesi olacak. Bakalım ilerleyen günlerde dibi gören Facebook hisseleri eski günlerine dönebilecek mi? Dahası, prestijini kaybeden sosyal medya devi azalan güveni geri getirmede başarılı olabilecek mi?

Join The Discussion