Sosyal Medya

Ağustos 2018 Sosyal Medya Bülteni

Ağustos Ayı’na ait “Sosyal Medya’dan Gelişmeler” bülteniyle karşınızdayız. Ağustos ayı özellikle Facebook için epey hareketli geçti. Bakalım geçtiğimiz ay neler yaşanmış?

Facebook

  • Facebook’un doğa ve çevre konusundaki duyarlılığı alkış aldı. Küresel anlamdaki faaliyetleri esnasında yenilenebilir enerjiye daha fazla yöneleceğini açıklayan sosyal medya devi, son derece zararlı olan Sera gazı emisyonunu azaltmayı planlıyor. Ürettiği yenilenebilir enerjiyi yerel pazarlarda da satmayı da düşünen Facebook, daha şimdiden güç kaynaklarının %50’sini yenilenebilir enerji ile kullanıyor.
  • Hatırlarsanız bir süre önceye kadar Twitter üzerindeki postlarınızı çapraz paylaşımla Facebook üzerinden de paylaşabiliyordunuz. Kısa bir süre önce bu özellik ortadan kalktı ve Facebook, kullanıcıların hesapları üzerinden paylaştıkları Twitter gönderilerini sildi. Bunun ardında yatan sebep ise Facebook’un çapraz paylaşım konusunda Twitter ile çalışmak istememesi. Bakalım bu aksiyon önümüzdeki günlerde kullanıcıları nasıl etkileyecek?
  • Şampiyonlar Ligi’nin Latin Amerika’daki yayın hakları artık Facebook’da! Sadece Avrupa’da değil Latin Amerika ülkelerinde de büyük ilgi gösterilen Şampiyonlar Ligi maçlarını Facebook canlı yayınlayacak. Şu an için anlaşma 3 yıllık ve sadece İspanyolca konuşulan ülkeleri kapsıyor ancak önümüzdeki günlerde bu sınır genişleyebilir.
  • Geçtiğimiz ay sosyal medya metriklerini ölçümleyen Buffer, Facebook’daki 20 bin markanın sayfalarını analiz etti. Analizin asıl amacı sayfa etkileşimlerini ve buradaki düşüşlerin nedenlerini araştırmaktı. Araştırma sonucu haber kaynağındaki yeni algoritma (kişilerin aileleri ve yakınlarının gönderilerini ön plana çıkartılacak) yüzünden marka gönderilerinin çok daha az gösterildiğini, bu sebepten de marka sayfalarında geçirilen sürenin gözle görülür oranda azaldığını gösterdi. Araştırmada ayrıca en yüksek etkileşimi videolardan ziyade görsellerin aldığı , sanatçı sayfalarındaki etkileşim düşüşünün diğer sayfalara oranla daha fazla olduğu, günlük ideal paylaşım sayısının 5 olduğu da dikkat çekiyor.
  • Facebook sayfa tasarlarken artık yerel işletmeleri daha fazla düşünecek. Rezervasyon ve saat ayarlama gibi işlemlerin artık daha kolay hale getireleceği işletme sayfaları, etkileşimi arttırmak adına mobil ile daha uyumlu hale getirildi. Bu adımıyla küçük işletmelerden beklenen gelirleri arttırmayı amaçlayan Facebook’un bir sonraki adımı merak konusu.
  • 2014 yılından itibaren Facebook üzerinde 20.000’den fazla Chatbot yapıldığını biliyoruz. Kimisi başarılı oldu kimisi başarısız ancak şu bir gerçek ki Messenger üzerindeki Chatbotlar günden güne daha az hatalı hale getiriliyor. Facebook da bu konuda adım atarak Amerika’daki ünlü bankaların finansal verilerini isteyerek (Facebook böyle bir talebi olduğunu reddetse de birçok kişi bu konuda hemfikir) chatbot üzerinden kullanıcıların bankacılık hizmeti almalarını istiyor. Son çeyrekteki büyümenin iyice düşmesi de bu konuda etkili oldu.

Twitter

  • İnternet erişiminin kısıtlı ve hızın yavaş olduğu yerlerde imdada yetişen Twitter Lite artık Türkiye’de. Geçtiğimiz sene birçok ülkede aktif hale gelen Twitter Lite, orjinal uygulamadan daha az veri harcıyor. İmaj ve videolardan ziyade (isterseniz sonradan indirebiliyoruz) Twitter’ın asıl ön plana çıktığı yazıları kullanıcıya sunan Lite, böylece oldukça büyük bir veri tasarrufu salıyor.

Instagram

  • Instagram Üniversite gruplarına yoğunlaştığı yeni özelliği üzerinde çalışıyor. Bu yeni özellikten sadece o üniversitede kaydı olan öğrenciler yararlanacak. Yani mezunlar veya başka üniversite öğrencileri o üniversitenin grubuna giremeyecek. Ancak yakın bir zamanda mezunların da gruplara dahil olabileceği konuşuluyor. Instagram ise bu kişilerin kontrolünü .edu mailleri ya da kampüs konumundan ziyade mevcut paylaşımları, takip ettikleri hesaplar ve kişiler üzerinden kendi algoritmasıyla tespit edecek.
  • New York Şehir Kütüphanesi, Instagram üzerinde geçirdiğiniz zamanı daha efektif kullanmanız için değişik bir yöntem belirledi. Klasik romanları Instagram Hikayelerine entegre eden kütüphane, okuyucuların en çok zaman geçirdiği özellik olan “Story” ile kullanıcılara ulaşacak. Hikayeler tahmin edebileceğiniz gibi birden fazla storyden oluşacak ve arka plan rengi kitap sayfalarıyla aynı renkte olacak ve okuyucunun gözü yorulmayacak.
  • Instagram üzerinden doğrulanmış hesap başvuruları resmiyete kavuştu. Takipçiler ayarlar sekmesinden bir form doldurarak onaylı hesap başvurusunda bulunabilecek. İsim soyisim ve yasal kimlik belirterek başvurunuzu yapıp kısa bir süre sonra cevabı alabileceksiniz. Spam karşıtı atılan adımlardan biri de takipçisi fazla hesaplara ait “Bu Hesap Hakkında” sekmesinin devreye alınacak olması. Bu sekmede ilgili hesabın Instagram’a ne zaman katıldığı, ülkesi ve diğer detayları da gösterilecek.

 

 

Snapchat

  • Müzikli GIF’ler artık Snapchat’de! TuneMoji adlı müzikli GIF uygulamasını entegre eden Snapchat, eğlenceli medya paylaşımı konusunda sağlam bir adım attı. GIF dediğimiz format genellikle sessiz olur ancak Tunemoji bu tür medyaların sesli bir şekilde paylaşımına olanak tanıyor. Arama sonuçlarından dilediğiniz GIF’i bulup insanlarla paylaşabileceğiniz bu özelliğin Snapchat içinde etkileşimleri arttıracağı düşünülüyor.
  • Snapchat’e Suudi Kraliyet ailesinden takviye! Bu sene başında 350 milyon dolar civarı değer kaybı yaşayan Snapchat çareyi Arap Yarımadası’ndan yatırım almakta buldu. Prens Al-Waleed Talal, Snapchat’in yüzde 2,3 oranındaki hisse senedini 250 milyon dolara satın alarak zor günler geçiren platforma ilk yardım yaptı. Daha önce Lyft ve Twitter gibi diğer devlere de yatırım yapan prensin bu sayede Ortadoğu’da yeterince büyüme sağlayamayan platform için öncü rol oynayacağını düşünüyor.
  • Snapchat alışverişe yönlendiren reklamlar konusunda daha somut adımlar atıyor. Hem de bunları Arttırılmış Gerçeklik (AR) filtreleriyle yapıyor. Snapchat, platformu kullanan binlerce içerik üreticisi için hikaye kısmına alışverişe yönlendiren AR filtrelerini entegre etti. Harekete geçir butonuyla uygulama içinden yönlendirme sağlayan platform, ilk denemesini Nicki Minaj ve satışta olan kolyesiyle yaptı. Son aylarda çok fazla gelişme duymadığımız Snapchat tarafındaki irili ufaklı güncellemeler platformun kaybolan şöhretini geri kazanmasına yardımcı olacak mı, bekleyip göreceğiz.

Youtube

  • Youtube ve Google kullanıcılara ait veri tabanını günden güne çeşitlendiriyor. Çoğu datayı kendi içinde saklayan platformlar ara sıra da olsun bu alışkanlıklarını terk ederek kullanıcılarla da veri paylaşımı yapıyorlar. Yeni duyrulan gelişmeyle beraber Youtube kullanıcıları artık video izleme sürelerini görebilecekler. Şimdilik o gün, bir önceki gün ve 7 günlük izlenmeleri kapsayacak bu metrikte haftalık ortalama izlenme süresini de görebileceksiniz.

 

Gelişmeler şimdilik bu kadar. Bir sonraki yeni Sosyal Medya Bülteni’nde beraber olmak dileğiyle…

Join The Discussion